Новий ДБН щодо освітлення

В Україні унормували використання світлодіодних світильників, — вступив в дію новий ДБН
 
У новому ДБН щодо освітлення (ДБН В.2.5-28:2018 “Природне і штучне освітлення”) унормовано використання світлодіодних світильників в якості освітлювальних приладів при проектуванні будівель. Норми вже опубліковані та вступили в дію з 28 лютого цього року.
 
“Сьогодні близько 10-20% всього енергоспоживання в будинках витрачається саме на освітлення. І за даними багатьох дослідників, в значній мірі саме від вибору правильних систем освітлення приміщень залежить їх енергоефективність. З усіх країн Європи саме Україна має чи не найнижчий рівень енергоефективності у цьому питанні. Про що взагалі казати, якщо донедавна у будівельних нормах щодо освітлення навіть не було прописано можливість використання світлодіодів, які вже років 10, якщо не більше, є у всіх в широкому вжитку. Тому в ДБН ми унормували використання такого освітлення на рівні з іншими”, — написав заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.
 
Крім цього, новим ДБН запроваджено можливість використання фотолюмінісцентних покажчиків (знаків безпеки) у випадку евакуації людей з приміщень.
 
ДБН розроблений фахівцями ТОВ «КИЇВПРОМЕЛЕКТРОПРОЕКТ» на заміну діючого ДБН 2006 року при співпраці з Генеральним директором ТОВ «ВО Контактор» Бандурою Володимиром Івановичем.
 
Норми поширюються на проектування освітлення приміщень у житлових, цивільних, промислових будівлях і спорудах, на територіях промислових та сільськогосподарських підприємств, зовнішнього освітлення населених пунктів, у тому числі, вулиць, доріг, парків, пляжів, фасадів будівель, прибудинкових територій, дитячих майданчиків тощо.
 
Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.
 
Ознайомитись з тектом нормативного документу dbn-V-2-5-28-2018-ed
Новости
Поиск по сайту
Архивы
Поиск по сайту